ECOTIC ENVASES

|

|

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Entra en vigor el nou reglament europeu sobre gasos fluorats amb efecte d’hivernacle

La seva entrada en vigor l'11 de març representa un pas important cap a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i el compliment dels objectius del Pacte Verd Europeu .

El Reglament UE 2024/573 recent ha introduït canvis significatius en la regulació dels gasos fluorats d’efecte hivernacle (F-Gas), amb l’objectiu d’abordar de manera més rigorosa la reducció de la seva presència al mercat i promoure la sostenibilitat ambiental. Explorem les implicacions d’aquestes noves mesures i el seu impacte a la indústria de la calefacció, ventilació i aire condicionat (HVAC).

El Reglament UE 2024/573 , publicat el 20 de febrer de 2024, reemplaça l’anterior F-Gas 517/2014 i estableix restriccions més estrictes per a la producció, importació i comercialització de gasos fluorats a la UE. Destaca la reducció progressiva de la seva presència al mercat i la imposició de límits quantitatius específics per als hidrofluorocarburs (HFC), amb l’objectiu de complir els compromisos de l’ Acord de París i promoure una economia més sostenible.

El nou reglament amplia les disposicions sobre l’ús, la contenció, la recuperació, el reciclatge, la regeneració i la destrucció dels gasos fluorats, així com per al control i la supervisió necessaris per al seu compliment. S’enfoca en la prevenció d’emissions, el control de fuites i la promoció de pràctiques de gestió més sostenibles al sector HVAC.

Pel que fa a l’impacte al parc existent d’equips d’aire condicionat i bombes de calor, el reglament estableix restriccions sobre l’ús de refrigerants verge i promou la utilització de refrigerants recuperats i reciclats. Això garanteix la continuïtat operativa dels equips instal·lats i redueix l’impacte ambiental del manteniment.

A més de les restriccions en la producció i la comercialització de gasos fluorats, el Reglament UE 2024/573 també estableix requisits més estrictes quant a la certificació i formació de tècnics en el maneig d’aquests gasos. Es detallen els requisits mínims de formació en el coneixement de la regulació, la prevenció d’emissions i la recuperació de gasos fluorats, assegurant així pràctiques segures i responsables al sector.

La seva entrada en vigor l’11 de març representa un pas important cap a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i el compliment dels objectius del Pacte Verd Europeu . Per ECOTIC , aquestes noves mesures ofereixen una oportunitat per promoure pràctiques més sostenibles al sector HVAC i contribuir a la protecció del medi ambient.